Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een behandelmethode die door middel van een heel dun naaldje spierknopen oftewel Trigger Points uit vastzittende spieren kan krijgen; de spier wordt hierdoor weer ontspannen en pijnklachten verdwijnen hierdoor.

Dry Needling  is een term die aangeeft dat er gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde droge naald (letterlijk vertaald). Dus er wordt bijvoorbeeld geen injectienaald gebruikt. De enige overeenkomst met acupunctuur is dat de naalden hetzelfde zijn, maar verder heeft dit er niks mee te maken. Met name de grondslag voor acupunctuur is een totaal andere dan de grondslag van Dry Needling. Bij acupunctuur wordt gebruik gemaak van de Chinese geneeswijze (zgn meridianen) en bij Dry Needling is het de Westerse geneeswijze die de grondslag is van deze goed onderbouwde en wetenschappelijk bewezen effectieve methode.

De behandeling bestaat uit het 'wegprikken' van deze Trigger Points, ze kunnen pijnklachten veroorzaken en kunnen ervoor zorgen dat pijnklachten in stand kunnen worden gehouden. Trigger Points kunnen de oorzaak zijn van langdurig aanwezige pijn- en/of uitstralingsklachten die de aktiviteiten in het dagelijks leven op een negatieve manier kunnen beïnvloeden.

Pijnklachten kunnen hinderlijk zijn en ongemak bezorgen in het dagelijks leven, maar gelukkig is Dry Needling een uitstekende methode om van de pijnklachten veroorzaakt door Trigger Points af te komen.

Bent u bang voor naalden, of vindt u de behandeling te intens? Geen probleem; uw therapeut beschikt ook over de vaardigheid om bovengenoemde Trigger Points met de vingers te behandelen. Houdt u wel rekening met het feit dat dit tot gevolg kan hebben dat bepaalde Trigger Points (dieper gelegen bijvoorbeeld) moeilijker te behandelen zijn. Hierdoor kan het zijn dat er wat vaker behandelt dient te worden dan als er bij u wel gebruik gemaakt kan worden van Dry Needling.

Maar let op Dry Needling is geen ei van Columbus; deze methode werkt enkel genezend en voorkomt veelal niet dat de klachten weer terug kunnen komen. Om deze reden wordt bij TeamWork deze methode vooral in combinatie met onder andere aktieve behandelmethoden zoals oefeningen om de kans op recidivering te minimaliseren.

Mocht u ondanks bovenstaande informatie toch nog vragen hebben met betrekking deze en/of andere behandelmethoden? Neem contact op.