Orthopedische Manuele Therapie

Ook wel bekend onder de  naam ‘kraker’ is een Orthopedisch Manueel Therapeut veel meer dan alleen dat. Orthopedische Manuele Therapie is een internationaal erkende vorm van therapie die bekend staat om het binnen afzienbare tijd een goed resultaat neer te zetten. Deze vorm van therapie kan (net als bij alle therapievormen) vooral in combinatie met andere therapiemogelijkheden voor verbluffende resultaten zorgen in een korte tijd.

Wat is Orthopedische Manuele Therapie?

Orthopedische manuele therapie is bedoeld voor klachten aan het ‘bewegingsapparaat’, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Zo’n stoornis van het gewricht wordt ook wel een functiestoornis genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen. De orthopedisch manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passieve mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten worden vergroot. De pijn neemt dan af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren. Vervolgens wordt er gekeken hoe deze beweeglijkheid zo goed mogelijk in stand gehouden kan worden; afhankelijk van de hoeveelheid betrokken spieren en gewrichten door middel van Ketentraining / Medische Trainings Therapie.

Wanneer is orthopedische manuele therapie zinvol?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut positief beïnvloed worden. Daarbij kunt u denken aan: hoofd- en nekpijn; nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen; rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn; lage rugklachten; bepaalde vormen van duizeligheid; kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten; Of Orthopedische Manuele Therapie ook een rol kan spelen in het verhelpen van úw klachten, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste behandeling. Ook bij lage rugklachten en klachten in de knieen en/of voeten/tenen kan orthopedische manuele therapie zeer zinvol zijn.