Contractvrije Fysiotherapie

Met name sinds 2012/2013 zijn er een aantal dingen flink veranderd in fysiotherapieland onder invloed van onder andere de overheid en de zorgverzekeraars.

Om het niet te complex te maken is het samen te vatten als een combinatie van een aantal factoren: buitenproportionele administratielast en controles en (hierdoor) minder tijd voor de patiënt. Daarnaast staan de tarieven vergoed vanuit de zorgverzekeraar al sinds 2008 stil, sterker nog; mede door de hogere kosten die gemaakt moeten worden, voor de toenemende administratielast en bijhorende audits om nog maar te zwijgen over de inflatie, is er netto gezien een achteruitgang! Wonderlijk genoeg is wel duidelijk te zien dat de zorgpremies jaarlijks stijgen.

Hierdoor stijgen de zorgkosten ook weer; meer managers en controleurs die allemaal betaald moeten worden uit hezelfde potje. Geld eigenlijk bedoeld voor het leveren van goede zorg.

Daarnaast eisen de verzekeraars dat er volgens strikte protocollen gewerkt wordt; deze protocollen beperken mijns inziens de creativiteit om tot oplossing(en) van de problematiek te komen. Behandeling is maatwerk en valt niet in een protocol te stoppen!

Voor mij staat maar één ding centraal: door maatwerk en kwalitatieve hoogstaande zorg patiënten weer zo goed en snel mogelijk met een pijnvrij en goed functionerend lichaam kunnen ontslaan van behandeling. Dit voor een eerlijke beloning voor de therapeut en zo laag mogelijke kosten voor de patiënt. Omdat bovenstaande mij de nodige frustratie opleverde en ik me als zorgverlener ondergewaardeerd voelde heb ik de keuze gemaakt om zonder contracten te werken. Meer informatie over contractvrije fysiotherapie: www.ondersteundefysiotherapeut.nl